Pagina's

dinsdag 1 oktober 2019

Uitstap: Belfort en Gent

Wegens een elektriciteitspanne was het Gravensteen jammer genoeg gesloten voor bezoekers. Onze gids nam ons echter mee voor een boeiende rondleiding in historisch Gent. In de namiddag brachten we een bezoek aan het Belfort en slaagden we erin onze privileges te ontdekken in de schatkist van de stad!


De Oude Vismijn met de 2 rivieren: de Schelde (man) en de Leie (vrouw)
Het vleeshuis waar ze vroeger nog geen koelkast hadden. Het vlees werd ingesmeerd met zout en vet en opgehangen aan het plafond.
De mammelokker: Een man stal brood en werd gedwongen tot de hongersnood in de gevangenis. Zijn dochter had echter net een baby gekregen en gaf haar vader de borst. Zo kon hij overleven.
Het graffiti-straatje
Het grote kanon heeft maar één keer geschoten omdat het niet goed werkte. Het heeft maar één man verwond door de kogel die op zijn teen is gevallen. Wist je dat het kanon slechts kan schieten door het buskruit?
De oudste huisjes van Gent komen uit de 17de eeuw.
We kregen een "lutsepoepeke": een snoepje gemaakt van karamel.
Huis van Alijn
Gent heeft ook een Manneke Pis: Nestor. Vroeger werd urine van jongetjes gebruikt om het leder te "looien", om het soepel te maken.
De wachters van het Belfort
Wist je dat er reeds 3 draken op de top van het Belfort hebben gestaan? 
De beiaard-trommel: elk kwartier speelt het Belfort een melodietje dankzij de beiaard. De klok moet elke 26 uur opgewonden worden.
We staan op wacht, net zoals de torenwachters.
Klokke Roeland werd vernoemd naar ridder Roeland. De klok werd geluid wanneer er gevaar was in de stad: brand, inbraak in het Belfort,..
Elke klok maakt een ander geluid.
We zijn erin geslaagd de schatkist te openen en onze "privileges" te ontdekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten